Meteen naar de inhoud

Benno Kastelein – Hengelo (o)

Zo vlak voor het marathon seizoen wil je de laatste puntjes op de I zetten. De meeste duiven een goede week geleden gekoppeld . Dit had tot gevolg dat de doffers de hele week liepen te drijven en de duivinnen bijna allemaal moesten leggen tussen afgelopen donderdag en nu. Ik vind vliegen te leuk om over te slaan dus een stuk of 10 uitgezocht voor de midfond die we op donderdag moesten korven en dan kon de rest van de doffers en een enkele duivin mee naar Tienen die vrijdag ingezet moesten worden. De bedoeling was om ze dan bij thuiskomst een geelpil op te steken en zo de duiven geel vrij te hebben voor Limoges over 2 weken. Donderdag dus 10 stuks ingezet voor 410km . Toen ging ik vrijdag de duiven pakken voor Tienen en bedacht mij dat als ik ze toch moest pakken ik ze wel gelijk een geelpil op kon steken.

En toen was het zaterdag ….., eerst begonnen met de duiven die niet mee waren een geelpil op te steken . Even later de waterbakjes gevuld en gezien de harde wind tegen verwachte ik ze rond 11uur, zeg maar iets onder 70km per uur. Iets later dan verwacht kwam daar de eerste aanzwaaien , valt op de klep en tot mijn verbazing trekt hij wat met de bek en krabt zich aan de kop . Vreemd maar ja weet jij veel wat zo’n duif allemaal meemaakt?…. …. de volgende duiven vallen ook en wat denk je ? ….. ze doen het allemaal in meer of mindere mate. Dit gaf natuurlijk een slecht gevoel en dan had ik er ook nog 10 mee naar 410km , een maal zo ver ….. Onder de vluchtjes app ik vaak met andere liefhebbers en ik bleek de enige te zijn met deze symptomen bij de duiven. Je vraagt je dan af wat ging er fout!!! Zelf kwam ik tot de conclusie dat het wel eens de combi van een Geelpil , harde kopwind en droge lucht kon zijn. Mocht dit zo zijn dan zouden de 10 van Midfond dit niet hebben. Toen de eerste arriveerde was deze nog leuk op tijd , een jaarling fonddoffer uit het Slagschip van Fabian Wendel , hij werd 4de tegen 332 duiven, heel leuk maar waar ik meer nieuwsgierig naar was of deze duiven ook met de bek trokken en aan de kop gingen krabben. Nou bij duif 1 was dit niet het geval . Nu even wachten op de rest…… Gelukkig niet 1 van de 10 deed dit . 5 melden zich er in de prijzen en een goed uur later waren ze alle 10 present.

Inmiddels had een andere melker te kennen gegeven dat hij al eens hetzelfde had mee gemaakt . Hier dus geen geelpil meer voor het inkorven en zeker niet met 1 nacht mand. Nu hopen dat ze er geen blijvende schade van hebben opgelopen. Als ik nu in het hok kijk lijkt alles weer gewoon maar nu hoeven ze geen inspanning te doen. Hopelijk leest u dit zodat u het kunt voorkomen.

Op naar de Marathonvluchten

Goed weekend