Op verzoek een stukje over de forme sturen.
Als we de forme willen sturen moeten we natuurlijk eerst weten wat forme is en welke dingen de forme beïnvloeden.
Forme is , in mijn ogen, dat de duiven zo goed presteren dat het beter is dan je normaal van gewoon gezonde duiven zou mogen verwachten. Dus hoge prijspercentages en kopduiven . Ook duiven op de uitslag draaien waar je eigenlijk al van overtuigd bent dat ze iets te kort komen wijst op forme.
Het aller belangrijkste om überhaupt forme op je kolonie/duiven te kunnen krijgen is dat ze goed gezond zijn. Zolang dit niet het geval is zal er nooit geen forme komen.
Forme krijgen lijkt te maken te hebben met de hormonale toestand van de duif. Als we niets doen zien we op eigen hok met eigen ogen dat als de dagen , in het voorjaar, langer worden er meer “leven” in onze duiven komt. Ook zien we dat de temperatuur hier invloed op heeft.
Wil je dus vroeg forme op je duiven dan kun je bijvoorbeeld in het voorjaar met verwarming en verlichting werken. Een nadeel is dat duiven eigenlijk nooit een heel seizoen forme hebben. Gewoon goed lukt wel met goede gezonde duiven die goed verzorgd worden maar wekelijks de boel oprollen is maar voor een enkeling weggelegd.
Ook heeft de rui invloed op “de forme” want deze hangt weer samen de hormonen van de duif.
Als je dit allemaal hebt geconcludeerd kun je dus aan de slag ….
Je moet eerst voor jezelf uitmaken waar jij graag wilt vlammen. Is dit vroeg in het jaar dan kun je dus inderdaad met kunstlicht , verwarming , koppeldatum en training daar op aan sturen. Let wel , Forme is niet 1 plus 1 is 2 . Het kan dus zijn dat de zogenaamde FormeFee , ondanks alle inspanningen niet op je hok komt.
Hier op de hokken wil ik het liefst tijdens het marathonseizoen wat forme op de hokken. Enkele dingen die ik daar voor doe . De deuren tussen het hok en de ren open laten in het voorjaar zodat er best veel verschil in temperatuur , tussen dag en nacht, ontstaat. Dit werkt wat forme remmend. Ook kun je de duiven in het voorjaar verduisteren . Zolang het langer donker dan licht op de hokken is komen duiven niet makkelijk in forme . Je kunt dus bijvoorbeeld de ramen 12 a 14 per 24uur blinderen. Helemaal pikke donker hoeft het dan nog niet eens te zijn, krantje in het hok lezen moet wel moeilijk gaan . Voor de marathon is het ,zeker voor de laatste 2 weekenden, van belang dat ze dan nog goed in de veren/pennen zitten. Dit gaat makkelijker met duiven die in het voorjaar verduisterd hebben gezeten. Ook duiven die het hele voorjaar nog niet hebben gebroed blijven makkelijker in de veren/pennen.
Tot wanner moet je dan verduisteren? dit wordt vaak gedaan tot een week of 3 a 4 voor de vluchten waar jij graag wilt uitblinken.
Op eigen hok maak ik dus graag gebruik van de temperatuurschommeling tussen dag en nacht door de voorkant van de hokken open te hebben. Ook heb ik dit jaar mijn duiven niet gekoppeld voor de eerste Marathonvlucht. Mede hierdoor denk ik dat mijn duiven gaande weg het marathonseizoen steeds beter kwamen , ze kwamen beter in forme en de pennenrui was nog maar net begonnen. De laatste 3 vluchten was het teletekst en de 3 wedstrijden ervoor niet . Ik geloof dat dit er zeker mee te maken heeft…..
Vragen of opmerkingen? stel ze gerust.
Benno Kastelein