Meteen naar de inhoud

Benno Kastelein – Hengelo (o)

Het Medische plaatje

Op verzoek…..

Hier is er een vast ritueel voor de medische begeleiding van de duiven.

Enten tegen PMV. Dit gebeurt elk jaar 1 keer behalve bij de jonge duiven, die ent ik gelijk bij het spenen ( PMV Rota) dan een maandje later nog eens ( Nobilis PMV-Circo-Adene )en dan later nog minimaal 1 keer voor de vluchten. Sinds ik dit op deze manier doe heb geen ernstige gevallen van Coli meer onder de duiven gehad. Ik denk nu dat dit hier aan ligt maar of dit ook zo is zal in de toekomst blijken.

Paratyfus: Hier ent ik jaarlijks tegen en soms kuur ik ook . Dit jaar getwijfeld over de gezondheid en een keer extra gekuurd. Doet u dit ruim voor de kweek , het kan veel onbevruchte eitjes schelen.

Pokken: Dit probeer ik ook jaarlijks te doen maar achteraf is het er dit jaar er bij in geschoten. Nu zeker dit voorjaar weer want ik wil dat gedonder in het seizoen niet hebben . Meestal doe ik dit doormiddel van veertjes te trekken en te kwasten.

Ontwormen: dit doe ik ook elk jaar voor de vluchten, ik doe het doormiddel van een tablet ( wormac bevalt mij goed) Persoonlijk denk ik dat dit 1 van de meest onderschatte problemen in de duivensport is . Als ze het hebben zie het lang niet altijd maar je duiven komen net na de prijzen vlot achter elkaar thuis. Ik heb ze liever iets eerder en neem daar dus geen risico in.

Geel: Ook dit doe ik blind voor het marathon seizoen . Ook dit jaar gedaan maar 3 a 4 weken later hadden ze er toch weer last van en dan grijp ik gelijk weer in. Buiten het marathon seizoen geef ik dit nooit . Mochten ze echt ziek zijn dan grijp ik wel in maar dit heb ik nog niet meegemaakt .

Luizen en Mijten : Hier geef ik een druppel tegen . Let wel dat dit 2 verschillende druppels zijn. Een veel voorkomende misvatting is dat bloedluizen luizen zijn maar dat zijn het niet dus daar heb je een ander middel tegen nodig!

Dit zijn de standaard dingen die ik doe , het is altijd wel een klusje maar liever nu druk dan in de zomer in de lucht turen zonder dat er een duif thuis komt 🙂

Doe ik verder nog wat ? Alleen als ik denk dat het nodig is , denk hierbij aan een keer BS bij thuiskomst , het hok uitroken of iets tegen ornithose/de koppen als ik de koppen/nekken net niet strak genoeg vind.

Oja , nog een tip, …. voor ik met de jongen begin te vliegen doe ik altijd , uit voorzorg, iets tegen de koppen in het water om ze een eerlijke kans te geven want met dichte koppen en geen ervaring verspeel je denk ik onnodig veel duiven.

Dit is zoals ik het doe , ik ben geen dierenarts dus misschien kan het beter maar zo doe ik het dus. Heb je hier nog vragen of ideeën over laat het gerust weten…. Voor echte problemen raadpleeg een duiven/dieren arts , die heeft er voor geleerd , hier handel ik slechts uit ervaring.

Fijne dag ,

Benno Kastelein