De 1 vindt het mooi de ander vindt het helemaal niets.
Om er een keuze in te maken gaan we de voors en tegens op een rijtje zetten.
De voordelen op een rijtje: – In het najaar zitten alleen de duiven nog op het hok die het afgelopen jaar “overleefd” hebben dus kweek je uit duiven die op zijn minst over zijn gebleven . – Je kunt na het seizoen kweken zonder dat je vliegers vroeg gaan ruien tijdens het seizoen zonder dat je “iets” moet uithalen om ze goed in de pennen te houden. Dit geldt natuurlijk alleen als je voor het seizoen er niet van kweekt dus voor alleen late jongen gaat. – In de winter een leuke afleiding. – In het seizoen kun je je alleen op de oude duiven richten. – Geen kinderziektes op de hokken tijdens de vluchten.- Van je betere duiven kun je gemakkelijk de eitjes verleggen en zo , zonder dat het vliegseizoen in gevaar komt, er 2 of 3 rondjes van kweken. – In het najaar kun je vaak wat gemakkelijker aan iets goeds komen van goede melkers.
De nadelen: – Niet iedereen kan in de winter de jongen buiten hebben i.v.m. de roofvogels.- Vaak zitten er maar een paar laatjes die tussen de oude duiven worden geplaats en die gaan dan vaak niet als groep trekken wat juist een zeer welkome ervaring voor ze zou zijn. – Veel liefhebbers vinden het juist lekker om in de winter ff niets te moeten met de duiven en met laatjes moet je zorgen dat ze op zijn minst dagelijks naar buiten gaan. – Minder zonuren voor de duiven , er zijn studies over vogels waaruit blijkt dat vogels die geboren worden in het najaar en dus minder zon krijgen zich lastiger kunnen navigeren/oriĆ«nteren.
Dan nog wat vragen als : – wanneer begin je ze af te richten? – Wanneer begin je ze te spelen? – Blijven er meer of minder van over ?
-Wat moet je met africhten / ervaring op laten doen? Dit vind ik echt afhangen van hoe je het doet. Heb je een mooi groepje wat in een apart hok zit en als jij ze loslaat er gelijk uit knallen en soms ook echt een tijd wegtrekken zou ik er (nog)niet mee gaan rijden. Of ze dit gaan doen heeft vaak ook te maken met de leeftijd van de duiven. Duiven die al tijdens het vliegseizoen worden afgezet zijn vaak in het najaar al redelijke pubers met interesse in het andere geslacht. Dit werkt vaak negatief op de vlieglust. Deze wat oudere jongen zou ik toch al een paar keer in de mand steken. Jongen die geboren worden in maand 9 en later zou ik zoveel mogelijk als groep bij elkaar laten en elke dag eruit laten . Zijn deze in goede doen dan trekken ze wel weg en doen ervaring op. Voor deze groep is het volgens mij voldoende om ze een paar keer aan de mand te laten wennen in deze stressloze tijd. Je kunt natuurlijk wel gaan africhten maar vaak stopt het spontane trekken dan. In dit geval zou ik dus wachten.
Wanneer doen we ze mee? Gelijk vanaf week 1 of…? Hier kun je zelf natuurlijk weer keuzes in maken. Zoals ik er nu over denk zou ik in mijn afdeling deze duiven beginnen te korven op de voorbereidings vluchten voor de Marathon . Dit zijn hier vluchten van ongv 180 km en die starten als het programma begint aan de vluchten waar we hier op donderdag moeten gaan korven , zeg maar de 350+km vluchten. Het weer is dan vaak aangenaam , de temperatuur redelijk en de dagen al mooi lang. Blijkt dat ze voor week 1 of 2 een heldere dag met oost in de wind voorspellen zou ik een weekje wachten. Na 2 of 3 keer mand kijk ik daar niet meer naar . Zijn ze een paar keer mee geweest dan kun je zo wat flinke stappen maken en ze nog gerust een dagfond en zelfs Bergerac mee laten pakken is mijn ervaring .Je kunt ook wachten tot de Natoer . Zelf heb ik daar geen ervaring mee omdat ik daar te ongeduldig voor ben maar wellicht blijven er dan nog meer van over.
Vroege of late jongen is dus puur een persoonlijke keuze . Vind je het jongeduivenprogramma mooi dan moet je natuurlijk gewoon vroeg kweken. Je kunt ze dan ook gelijk als jong veel ervaring op laten doen. Daar is ook zeker iets voor te zeggen.
Blijven er van de laatjes meer over en zitten er goede duiven bij? – Hier is de ervaring dat de verliezen zeker niet minder zijn , echter heb ik al meerdere goede duiven gehad die uit het kleine groepje laatjes komen. Dit is volgens mij te verklaren omdat de laatjes hier op de hokken meestal uit de echt beter duiven komen .
Door dit stukje te schrijven denk ik er toch hard over om dit jaar eens alleen laatjes uit de vliegers te kweken. Dit ontlast mij tijdens het Marathonseizoen en mijn oude duiven blijven goed in de pennen zonder te verduisteren of erg op te moeten passen met opnieuw leggen. ( de oude duiven zitten hier nu nog bij elkaar en ga ik scheiden als er meerdere een nest willen gaan bouwen als het weer zachter word. Ze blijven dan gescheiden tot ik ze koppel om op nest naar de Marathon te gaan)
Conclusie: probeer er zoveel mogelijk uit je beste duiven te kweken en dan maakt het moment van invliegen niet zoveel uit. Wil je alleen laatjes , wat vroege en wat laatjes of helemaal geen laatjes is iets wat je voor jezelf uit moet maken. Kies dus iets wat bij je past . Je moet er plezier aan beleven , dat is het belangrijkste.
Bovenstaande is wederom slechts hoe ik er naar kijk , dat hoeft dus niet DE waarheid te zijn maar is slechts mijn waarheid.
Benno Kastelein