Meteen naar de inhoud

Benno Kastelein – Hengelo (o)

Selectie 2

We gaan weer verder met het onderwerp selectie.

Eén van de onderdelen waarop we een duif kunnen selecteren is de gezondheid. Hier moet je volgens mij echt een verschil maken tussen kinderziektes en “vaker niet lekker zitten”. Ook vind ik het van belang dat de duiven niet te ziek zijn geweest. Denk hierbij b.v. aan Coli bij de jonge duiven. In mijn ogen is “een beetje Coli” geen probleem maar de duiven het maar net hebben overleefd heb ik niet veel vertrouwen meer in voor de toekomst. Er zullen vast uitzonderingen zijn maar hier heb ik er geen goede ervaringen mee. Het lijkt of deze teveel geleden hebben en hun organen zijn aangetast want mijn ervaring is dat ze zware verre vluchten niet meer aan kunnen. Dit in tegenstelling tot natte ogen , vieze neuzen of One eye cold. Hoe verschrikkelijk ze er dan ook uitzien maakt niets uit. Ze kunnen dit gewoon zelf te boven komen en als ze dit eenmaal de baas zijn lijken ze er voor de rest van leven voldoende afweer tegen te hebben om er geen last meer van te hebben. Ik zie het als een kleuterschool waar de kinderen vroeg of laat met een snotterbel lopen en dit prima te boven komen en er afweer tegen hebben aangemaakt.

Een ander onderdeel is dat je tegenwoordig erg afstandsgeschikt moet kweken . Wil je marathon spelen moet je ze op die vluchten spelen en selecteren. Doe dus nooit een duif weg met marathonbloed die op de korte vluchten een uur te laat komt . Het is echt zo’n ander spel dat lang niet alle goede marathonduiven goed naar huis komen op de kortere vluchten.

SELECTEREN BEGINT EIGENLIJK VEEL EERDER DAN BIJ HET WEG DOEN VAN DUIVEN , HET BEGINT BIJ HET KOPPELEN VAN DUIVEN!! Doe je dit niet dan begin je al met niet afstandsgeschikte duiven te kweken en dus bijna altijd een duif waar je niet veel aan hebt. Ook hier zijn er uitzonderingen maar het is al lastig genoeg om een goede duiven te kweken dan is gokken kans verkleinen i.p.v. kans vergroten!

Dan nog even terugkomend op “PAPIERENTIJGERS”. Deze term kom ik vaak negatief tegen. Natuurlijk zijn er duiven met een prachtige stamboom waar nooit een goede uitkomt maar…… Een duif met veel goede duiven in de stamboom , en dan het liefst niet te ver weg in de stamboom, geeft , in mijn ogen, 100% meer kans op goede nakomelingen dan een duif gekweekt uit 2 duiven zonder prestatieduiven in de stamboom. En laat kans vergroten nu het enige zijn wat kunnen doen bij de kweek . Dus ook bij de selectie geef ik , bij 2 gelijkwaardige duiven in de hand, zeker de voorkeur aan de duif met de beste stamboom.

Nog een tip: Kunt u geen platte prijs vliegen met afstandsgeschikte duiven op het onderdeel dat u vliegt dan zijn vaak niet de duiven het probleem . Heeft u een enkele die het wel doet maar heel veel die het niet doen , dan moet u verder met de duiven die het wel doen, ook al zijn er dat maar een paar.

Nog onderwerpen die u behandeld wilt zien ? Laat het weten.

Fijne dag .