Meteen naar de inhoud

Benno Kastelein – Hengelo (o)

Zuren

Afgelopen weekend zat ik in een forum en daar passeerden weer verschillende onderwerpen de revue . 1 van de onderwerpen was het verzuren van het drinkwater. Er zijn best veel bijproducten die het water verzuren. Dit geeft als mooi verschijnsel dat de mest van de duiven er vaak heel snel mooi van uit gaat zien , mooie vaste bolletjes.

Een ander voordeel is dat door het water te verzuren bacteriĆ«n , schimmels enz een minder goede voedingsbodem hebben. Dus ook “het geel” kun je beter onder controle houden met zuren.

Tot zover de voordelen en kijk je niet verder lijkt het zelfs alleen maar voordelen op te leveren.

Maar waarom dan dit onderwerp?

Omdat er volgens mij ook wel degelijk nadelen aan kleven.

Zelf ben ik een stuk minder enthousiast over het water verzuren. Ten eerste heeft het verzuren vaak tot gevolg dat de duiven het minder lekker vinden en daardoor ook minder drinken. Dit zou ook zomaar het belangrijkste punt kunnen zijn waarom de mest gelijk mooier wordt . De duif plast niet apart dus komt “poep en plas “als mengsel naar buiten. Minder plas is in verhouding meer poep en dus steviger.

Een ander nadeel is , volgens mij, dat dat zuren ontkalken . Dit lijkt mij ,zeker bij veel gebruik, niet wenselijk. Bv bij de kweek willen we graag jongen met een sterk karkas.

Dan hebben we ook nog te maken met het feit dat zuren vet afbreken. In veel dieetproducten zitten zuren wat het vet schijnt af te breken. Nu probeer ik , zeker voor de marathonvluchten , mijn duiven mee te geven met een goede vet reserve . Dit om als extra brandstof te dienen. Ik voer dan zelfs extra vet voer. Dit valt volgens mij niet te rijmen met het geven van zuren die het vet dan weer afbreken.

Er schijnt nog wel verschil te zitten tussen de zuren . De meest gebruikte zijn mierenzuur en melkzuur. Als ik het toch zou geven ging ik voor de 2e .

Er zijn ook kampioenen die het wel geven maar mijn tip is toch om het te overdenken en als u het toch wilt geven geef het niet te vaak. Doet u het om geen geel onder duiven te krijgen zou mijn voorkeur liggen bij een product tegen het geel ipv het drinkwater te verzuren.

Fijne dag

Benno Kastelein